Resolució X Concurs Student

Dels treballs presentats al X Concurs Student d'Estadística Aplicada:

  • Models de heterocedasticitat condicional
  • El tabac afecta al color de les dents?
  • Análisis basado en series temporales
  • Colores y ámbito laboral
  • Factors que influeixen a la collita d'olives per campanya al poble de la galera: quilos d'olives i litros d'oli. Tast d'olis.
  • Cointegración en series temporales: ¿Influye el s&P500 en el IBEX35?
  • Avaluació de l'ús de la punció-aspiració amb agulla fina (PAAF) en pacients diagnosticades de càncer de mama
  • Predicció de la probabilitat de pluja: models Markovians locals
  • La serie temporal de ozono superficial de San Pablo de los Montes, modelo ARIMA versus Red Neuronal

 

Els membres del Jurat del X Concurs STUDENT d'Estadística Aplicada, han resolt atorgar el premi Idescat al millor treball a l'alumne:

 

Oriol Padró Roig

 
  Estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona  

Pel treball titulat:

 

Predicció de la probabilitat de pluja: models Markovians locals

 
    En aquest treball que presentem es realitza un estudi de dades pluviomètriques amb la finalitat d'avaluar-ne la probabilitat de propera ocurrència, mitjançant models de Markov.

La pregunta que intentarem respondre al final del treball és: quina és la probabilitat de pluja per demà, si la seqüència de dies de pluja i no pluja dels m (nº d'ordre de la cadena) anteriors n'ha estat una de determinada.

D'una forma gràfica, amb l'estudi realitzat i el codi informàtic creat, cada dia podrem fer un mapa de Catalunya amb les corbes d'equiprobabilitat de pluja per demà, en base a l'ocurrència coneguda de pluja d'un cert nombre de dies anteriors.

En aquest cas, com a exemple, s'ha dibuixat el mapa de probabilitat de pluja per al 10 de Juny d'aquest any
   

 

 

Han resolt atorgar el premi Almirall al millor treball de bioestadística:

 

Núria Torà Suàrez

 
  Estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona  

Pel treball titulat:

 

Avaluació de l'ús de la punció-aspiració amb agulla fina (PAAF) en pacients diagnosticades de càncer de mama

 
    En l'avaluació de proves diagnostiques, es vol valorar la capacitat de la prova per una adequada classificació abans del tractament. La hipòtesis és que la PAAF millora el resultat de la ecografia axil·lar per si sola. El nostre objectiu és avaluar per pacients diagnosticades de càncer de mama, la precisió diagnostica de la PAAF i l'ecografia axil·lar, de forma independent i amb combinació. A més, es pretén avaluar la possible influència d’altres factors com el volum, mida i fenotip. També es vol estudiar possibles models logístics que afectin a la positivitat de la PAAF.    

 

 

Han resolt atorgar el premi SEA al treball més original:

 

Alba Miró Balada

 
  Estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona  

Pel treball titulat:

 

Factors que influeixen a la collita d'olives per campanya al poble de la galera: quilos d'olives i litros d'oli. Tast d'olis.

 
    El meu poble, La Galera està situat a la comarca del Montsià de la província de Tarragona. És un poble d’uns 900 habitants on predomina l’agricultura com a estil de vida i treball. La major part de la població viu de la terra, i principalment de les olives. Les quatre varietats d’olivera que hi predominen són la Farga, el Sevillenc, el Morrut i l’Aragonès. Segons on té situat l’agricultor el seu terreny serà més bo un tipus d’olivera que un altre. La collita de les olives va per campanyes, les campanyes comencen l’1 d’octubre i acaben el 31 de maig de l’any següent. Quan entres les olives a la cooperativa del poble, se t’entrega un paper amb el quilos d’olives que has portat, la matèria grassa que tenen les olives, l’acidesa, el rendiment (o percentatge d’oli) i els quilos d’oli que se n’obtindrà. L’oli que fabriquen mitjançant els mètodes corresponents, es venut a la pròpia cooperativa per a qualsevol persona que en vulgui comprar, no necessàriament has de ser un agricultor que porta allà la seva collita.    

 

 

El Servei d'Estadística de la UAB i l'Institut d'Estadística de Catalunya, volen expressar la seva enhorabona més efusiva als guanyadors, així com agraïr a la resta de participants l'interès i l'esforç mostrat.

L'acte d'entrega de premis va tenir lloc el passat 5 d'octubre de 2012, en motiu del Dia de l'Estadística a Catalunya celebrat a la Facultat de Matemàtiques i Estadística (UPC), on es va fer públic el nom dels guanyadors i s'entregaren els premis i diplomes.

Campus d'excel·lència internacional U A B