Resolució V Concurs Student

Els membres del Jurat del V Concurs STUDENT d'Estadística Aplicada han resolt atorgar el primer premi als alumnes:

 

Albert Torrents Sallent
Oriol Verdeny Vilalta

 

Pel treball titulat:

Anàlisi d'un simulador per a contrastar dues hipòtesis de canibalisme sexual pre-copulatori en Lycosa tarentula (Lycosidae, aranidae)

En aquest article es fa un estudi sobre dues hipòtesis de canibalisme sexual, Mfcl i Spov, per a l’espècie Lycosa tarentula (L.) Lycosidae a partir d’un Model Basat en Individus que simula l’evolució de la competència entre aquests dos comportaments. S’ha seleccionat un conjunt de variables i rangs corresponents a un total de 432 marcs ecologics-etològics teòrics per a dibuixar un “paisatge” de respostes. S’ha utilitzat l’anàlisi per arbres de regressió per tal de jerarquitzar la sensibilitat de les diferents variables al simulador així com per identificar patrons en la complexitat de respostes. L’anàlisi permet concloure que el model permet la fixació d’ambdues estratègies així com situacions en què aquestes es mantenen en equilibri durant 500 generacions.

Els resultats no semblen ser contradictoris amb l’experiència ecològica i poden aportar noves idees tant pel refinament com per la proposta de línies d’investigació de camp i experimentals.

 

Oriol Verdeny i Albert Torrents


I han resolt atorgar el segon premi a l'alumne:

Jordi Real Gatius

 

Pel treball titulat:

Anàlisi del comportament de la demanda d’urgències hospitalàries i factors meteorològics associats

Els serveis d’urgències hospitalaris (SUH) sovint es veuen afectats per augments de la demanda que provoquen col·lapses i dificultats organitzatives. Aquest estudi es centra en l’àrea de referència d’un hospital durant el 1998-2004. Junt amb el nombre de visites diàries s’adjunten variables meteorològiques. Es descriuen les diferents series mitjançant mètodes gràfics i suavitzats no-paràmetrics i es construeixen models additius generalitzats per a relacionar-les. L’any 1998, el SUH rebia una mitjana de 56 visites/dia de tipus respiratori, de les quals un 9% eren majors de 65 anys, mentre que al 2004 rebia una mitjana de 60, (15%>de 65a). Es presenten les funcions de risc de les variables meteorològiques que van ser significatives. La demanda segueix un patró estacional, amb una tendència positiva sent el mes de major afluència desembre i el de menor, l’agost. La variació de la demanda està relacionada amb variables meteorològiques o factors associats a aquestes.

 

Jordi Real


El Servei d'Estadística de la UAB i l'Institut d'Estadística de Catalunya volen expressar la seva enhorabona més efusiva als guanyadors, així com agrair a la resta de participants l'interès i l'esforç mostrat. L'acte d'entrega de premis va tenir lloc el passat 15 de juny de 2007, en motiu del Dia de l'Estadística a Catalunya, celebrat a la Universitat de Lleida, on es va fer públic el nom dels guanyadors i s'entregaren els premis i diplomes.

 

Barcelona, 18 de juliol de 2007

Campus d'excel·lència internacional U A B