Seminario SEA: A random walk down in Neurogenetic studies

SEA

La asistencia a este seminario es gratuita.

A random walk down in Neurogenetic studies

Conferenciante:

natalia_vilor.jpg

Natalia Vilor-Tejedor
 
Senior Researcher - Neurobiogenetic team
BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC)

Día y hora:

Jueves 17 de noviembre de 2022 a las 12:00.

Lugar:

  • Auditori del Centre de Recerca Matemàtica (CRM), Facultad de Ciencias, campus de la UAB.
  • También se podrá asistir al seminario online (vía Teams): enlace

Duración:

1 hora aproximadamente

Inscripción:

La asistencia a este seminario es gratuita.
Por motivos de aforo os agradecemos que os registréis en el siguiente formulario: enlace

Abstract:

Els estudis d'imatge i genètica ("imaging genetics") pretenen integrar dades genètiques i cerebrals amb l'objectiu d'entendre millor els processos neurodegeneratius i d'envelliment biològic accelerat. No obstant això, l'anàlisi conjunta d'aquests conjunts massius de dades planteja seriosos desafiaments per a l'anàlisi estadística.

Els primers mètodes desenvolupats es basaven en l'anàlisi d'associació de variants genètiques candidates i característiques cerebrals específiques. Aquest tipus d'anàlisi es basa en una regressió lineal estàndard que relaciona una determinada característica cerebral, que sol ser el volum d'una determinada estructura cerebral, amb una determinada variant genètica. Aquesta estratègia pot estendre's a les dades de tot el cervell i de tot el genoma, la qual cosa dona lloc a un nombre massiu de models a estimar. En aquest cas, es fa evident el problema de la correcció de les proves múltiples.

Alternativament es plantegen tècniques que combinen dades genètiques per minimitzar el nombre de variants a testar. Aquestes estratègies ajusten models de regressió per separat en cada tret cerebral, considerant un conjunt de marcadors genètics simultàniament en lloc d'un únic marcador genètic. Les puntuacions de risc poligènic són extremadament útils en aquest context. Una altra estratègia consisteix a analitzar d'una forma univariada tant les dades cerebrals com les dades genètiques per captar millor les complexes relacions biològiques que poden existir. Un exemple d'aquesta estratègia és l'aplicació de l'anàlisi factorial múltiple i les seves extensions. La inclusió de la perspectiva multivariada proporciona una millora de la potència estadística i de la capacitat predictiva en els estudis de genètica i imatge.

Finalment, la recerca actual comença a centrar-se a considerar si la predisposició genètica als trastorns complexos neurodegeneratius o d'envelliment accelerat està associada a la modulació conjunta de característiques cerebrals especifiques a partir de l'anàlisi composicional de les dades del cervell.

 

Organizadores:

Grup de Recerca

Advanced Stochastic
Modelling

logo_sea2.jpg

 

OS ESPERAMOS

Campus d'excel·lència internacional U A B